Visgilde Bieshof

Van Eesterenplein 96
3315 KT Dordrecht
078-6167711

Platvissen

Platvissen leven altijd in de zee. Tot de platvissen horen onder andere schol, tong, heilbot, bot, schar, tongschar, tarbot en griet. Hier komen de bekendste soorten aan bod.

Schol - Pleuronectus platessa

Schol - Pleuronectus platessa

Schol komt voor in de kustgebieden van Portugal tot in Noorwegen, maar vooral in de Noordzee. Deze ovalenplatvis met 4-7 botte beendoorns op de kop is te herkennen aan de helder oranje stippen op de bovenkant. Schol wordt zelden groter dan 50 cm en weegt maximaal 2-3 kilo. In het najaar is de schol  het zwaarst, dan  is hij ook op z'n lekkerst. Tijdens de voortplantingsperiode van januari t/m maart is de vis veel magerder.

Tarbot - Scophthalmus maximus

Tarbot - Scophthalmus maximus

Tarbot is een grote, dikke platvis met een zandkleurige tot bruine bovenkanbt met donkere vlekken en benige knobbels. Het visvlees is stevig en smaakt heerlijk. De aanvoer is niet groot. Tarbot wordt tegenwoordig - ook in Nederland - gekweekt. Tarbot en griet worden wel door elkaar gehaald. Griet lijkt veel op tarbot, maar heeft schubben in plaats van knobbels.

Tong - Solea Solea

Tong - Solea Solea

Tong is de koning onder de platvissen. Deze donkerbruine platvis met kleine vlekjes kan 70 cm lang worden. Overdag ligt hij ingegraven in het zand van de zeebodem en 's nachts gaat hij op zoek naar voedsel. In de Noordzee en de Golf van Biskaje liggen goede visgronden voor tong. Sliptong is jonge tong: kleiner van formaat en dus goedkoper. De smaak van tong is zo lekker dat eenvoudig bereiden, grillen of bakken en serveren met plakjes citroen volstaat.

Tongschar - Microstomus Kitt

Tongschar - Microstomus Kitt

Tongschar is ondanks zijn naam geen familie van de tong, maar hoort tot de scholachtigen. Hij wordt ook wel neustong genoemd. Tongschar moet ook niet verward worden met schar. Dat is een kleinere vis. Tongschar is een oranjebruine platvis met een kleine bek met vlezige lippen. Hij is geschikt om als tong te bereiden, maar heeft niet dezelfde verfijnde smaak.

Visgilde Bieshof

Van Eesterenplein 96
3315 KT Dordrecht
078-6167711

Openingstijden

maandag Gesloten
dinsdag 09:00 - 18:00
woensdag 09:00 - 18:00
donderdag 09:00 - 18:00
vrijdag 09:00 - 18:00
zaterdag 08:00 - 17:00
zondag Gesloten