Visgilde Bieshof

Van Eesterenplein 96
3315 KT Dordrecht
078-6167711

Schaal- en schelpdieren

Schaaldieren hebben geen inwendig skelet, maar zijn volledig omhuld door een kalkhoudend pantser dat stijfheid en bescherming biedt.

Hollandse garnalen - Crangon crangon

Hollandse garnalen - Crangon crangon

Noordzeegarnalen - hier bekend als Hollandse garnalen en in Belgie als grijze garnalen - zijn kleine doorschijnende garnalen die worden gevist in de Noordzee. Na de vangst worden ze direct aan boord gekookt in zeewater. Ze kleuren dan grijs-roze. Hollandse garnalen zijn moeilijk machinaal te pellen daarom worden de meeste direct naar Marokko gebracht. Daar worden ze onder Nederlands beheer met de hand gepeld in grote geconditioneerde pelstations die voldoen aan de Europese voedselveiligheidseisen. Hollandse garnalen zijn lichtzoet en aromatisch. Ze hebben meer smaak dan de gewone roze garnaal.

Steurgarnalen - Palaemon serratus

Steurgarnalen - Palaemon serratus

Steurgarnalen zijn iets groter dan de Hollandse garnalen en leven in de Atlantsiche Oceaan en de Noordzee. Gekookt en gepeld zijn ze echt roze van kleur. Ze worden verkocht al roze garnalen. Ze worden vaak Noorse garnalen genoemd.

Noordse garnalen - Pandalus borealis

Noordse garnalen - Pandalus borealis

Noordse garnalen worden gevangen in de koude Noordelijke zeeën bij Noorwegen, Canada, Groenland en IJsland. Ze zijn groter dan de steurgarnalen en gekookt diep roze van kleur. Noordse garnalen worden gepeld en ongepeld verkocht. Ze hebben een vrij los pantser en zijn goed machinaal te pellen. Soms worden ze als Noorse garnaal in plaats van Noordse garnalen verkocht.

Oosterscheldekreeft - Hommarus gammarus

Oosterscheldekreeft - Hommarus gammarus

Een kreeft uit de zuivere Oosterschelde wateren. Elk jaar kijkt de liefhebber uit naar de start van het seizoen. Van april tot juli mag er met behulp van kreeftkorven op deze prachtig kreeft worden gevist. De Oosterscheldekreeft blinkt uit in rendement, textuur en smaak. Een Zeeuwse delicatesse!
De kreeft is verkrijgbaar in verschillende sorteringen en per stuk.

Krab - Cancer pagurus

Krab - Cancer pagurus

Krab - Deze bruine krabben zijn het gehele jaar verkrijgbaar. Maart-april en oktober-november zijn uitschiters qua aanvoer. Er wordt hoofdzakelijk met korven op de krabben gevist. In de twee grote klauwen vindt men het meeste vlees. De scharen worden vaak los verkocht. Ondanks het lage rendement is het een gewilde krabsoort, wat te danken is aan de delicate smaak van het vlees. De krabben zijn het gehele jaar verkrijgbaar op bestelling.

Garnalen

Garnalen

Garnalen leven meestal in ondiep water langs de kust. Ze eten 's nachts en overdag liggen ze ingegraven in het zand met de ogen als antennes erbovenuit. Van de meer dan 2000 bekende soorten, worden maar een aantal bevist. In veel Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen worden garnalen gekweekt, vooral de grotere soorten. Thailand is op dit moment de grootste garnalen producent. Ook in ons land zijn naast de Hollandse garnalen en de roze garnalen in de diepvries ook grote garnalen te koop. Ongepeld met en zonder kop en ook gepeld. Deze grote garnalen zijn vaak nog rauw.

Tijgergarnalen - Penaeus monodon

Tijgergarnalen - Penaeus monodon

Tijgergarnalen zie je steeds meer. Het is de bekendste garnael uit de familie van de Penaeidae garnalen. Zowel vers als in de diepvries, rauw en gekookt en  gepeld en ongepeld. Het gaat meestal om de Black Tiger shrimp, een reuzen tijgergarnaal die wel 40 cm lang kan worden. Tijgergarnalen worden meestal gekweekt. Gekookte, gepelde tijgergarnalen met het staartje er nog aan worden verkocht als cocktailgarnalen.

Chinese rivierkreeft - Procambarus clarkii

Chinese rivierkreeft - Procambarus clarkii

Dit is geen garnalensoort maar een kreeftensoort die in de natuur gevangen wordt in china. Ze worden gekookt, gepeld, verkocht en gebruikt als garnalen.

Scampi

Scampi

Scampi is de Italiaanse naam voor Noorse kreeft, maar wordt hier ook gebruikt  als naam voor grote garnalen. In Frankrijk wordt deze kreeft langoustine genoemd.

Tropische garnalen

Tropische garnalen

Wereldwijd worden in warme wateren tropische garnalen gevangen. Het gaat dan om talrijke soorten, die ongepeld nog wel als soort te herkennen zijn. Maar eenmaal gepeld en soms ook gekookt is dat niet meer te doen. Het  gaat bij deze garnalen dan ook meer om het formaat dan om de soort.

Zoetwater-reuzengarnalen - Macrobrachium rosenbergii

Zoetwater-reuzengarnalen - Macrobrachium rosenbergii

Zoetwatergarnalen worden meestal gekweekt, ze horen tot de grootste garnalen ter wereld en kunnen zo'n 30 cm worden. Ze zijn te koop - meestal in de diepvries - als grote ongepelde en rauwe garnalen en hebben dan een grijs pantser. Bij bereiden wordt het pantser roze en het vlees wit.

Gamba's

Gamba's

Gamba is een verzamelnaam voor een bepaalde groep garnalen (Penaeidae garnalen). In Nederland is het meer een benaming voor ongepelde gekookte garnalen met kop.

Visgilde Bieshof

Van Eesterenplein 96
3315 KT Dordrecht
078-6167711

Openingstijden

maandag Gesloten
dinsdag 09:00 - 18:00
woensdag 09:00 - 18:00
donderdag 09:00 - 18:00
vrijdag 09:00 - 18:00
zaterdag 08:00 - 17:00
zondag Gesloten