Visgilde Bieshof

Van Eesterenplein 96
3315 KT Dordrecht
078-6167711

Over mosselen

De mossel is een belangrijk product uit de Nederlandse schelpdierteelt. Wereldwijd worden er jaarlijks circa 194 miljoen kilo mosselen geproduceerd, waarvan ongeveer 57 miljoen kilo in Nederland. De meeste mosselen zijn bestemd voor de versmarkt. Het grootste deel wordt geëxporteerd naar België en Frankrijk.

Het mosselzaad wordt geboren in belangrijke natuurgebieden, daarom vindt de visserij hierop onder strenge voorwaarden plaats. Mosselzaad, de grondstof voor de mosselkweek, fluctueert in hoeveelheid van jaar tot jaar. Mosselkwekers hebben dus ook alternatieve mosselzaadbronnen nodig. Eén van de oplossingen die uitkomst kan bieden, is het plaatsen van mosselzaadinvanginstallaties (MZI’s). De MZI’s spelen ook een wezenlijke rol in de verduurzaming van de Nederlandse mosselvisserij.

De mossel (Mytilis edulis) is een tweekleppig schelpdier. Ze komen in verschillende leefgebieden voor, zoals droogvallende zandplaten en permanent overstroomde zandplaten. Ook hechten ze zich graag aan hard substraat of aan touwen in het water. Deze verschillende leefomgevingen brengen vooral verschillen in de bouw van de schelpen met zich mee. Mosselen die voorkomen op tijdens eb droogvallende zandbanken, hebben in het algemeen een sterkere schelp dan mosselen die aan touwen hangen.

Bron: mosselen.nl

Heerlijk gezond

Mosselen eten is heerlijk en gezond tegelijk. Mosselen bevatten veel eiwitten en weinig vet. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor en vitaminen. Het vet van de mossel behoort tot de categorie van de onverzadigde vetzuren en leidt dus niet tot verhoging van het cholesterolgehalte in het bloed.
Verder hebben mosselen een hoog jodiumgehalte en bevatten zij seleen, koper en ijzer. Het regelmatig eten van mosselen levert een positieve bijdrage aan een gezonde voeding.

Voedingswaarde per 100 g gekookte mosselen:

kilocalorieën 87 g  
kilojoules 363 g  
eiwit 10 g  
koolhydraten 4,3 g  
vet 2 g  
cholesterol 71 mg  
vitamine A 123 mg 15 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
fosfor 250 mg 31 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
ijzer 6,9 mg 49 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Bodem- en hangcultuur

Naast bodemcultuur worden in Nederland mosselen volgens de hangcultuurmethode gekweekt.

- Hangcultuur: Hierbij wordt het mosselzaad in lange kousvormige netten gestopt, die aan drijvers in de waterkolom in de Oosterschelde worden opgehangen. Bij deze methode groeien de mosselen sneller

- Bodemcultuur: Het mosselzaad wordt opgevist in de Waddenzee en vervolgens uitgezaaid op de kweekpercelen, waar het uitgroeit tot halfwasmosselen. Deze worden opnieuw opgevist en uitgezet op percelen waar het voedselaanbod optimaal is. Daar groeien de mosselen op tot marktwaardig consumptieproduct. Zeeuwse mosselen worden vooral volgens deze traditionele techniek gekweekt

- Mosselzaadvanginstallaties (MZI's): Alternatieve techniek met touwen en netwerken onder water voor de winning van het mosselzaad. dit zaad kan verder op de traditionele manier verder worden opgekweekt.

De mossel kalibers

Mosselen worden onderverdeeld in categorieën of kalibers.Niet de grootte van de schelp of de kwaliteit, maar de hoeveelheid vlees in de mossel bepaalt de categorie. Dat is de theorie: hoe minder mosselen per kilo, hoe meer vlees ze bevatten. De smaak en kwaliteit van de mossel blijft dezelfde. Bij de Zeeuwse mossel heb je altijd de kenmerkende zilte smaak.

Categorieën

"extra" meer dan 70 stuks per kg
"super" 60 tot 70 stuks per kg
"imperial" 53 tot 60 stuks per kg
"jumbo" 45 tot 53 stuks per kg
"Goudmerk" 38 tot 45 stuks per kg

Het leven van de mossel

Mosselen zijn heerlijke weekdieren die in Nederland vooral voorkomen in de Waddenzee en de Oosterschelde. De voortplanting vindt plaats in het voorjaar en de zomer. Miljoenen larven komen dan vrij en zwemmen in de kustgebieden en zeearmen rond.

Na ongeveer een maand begint de schelp zicht te ontwikkelen en zinkt het zogenaamde mosselzaad (hele kleine mosseltjes) door het gewicht van de schelp naar de bodem. Met behulp van de byssusdraden - ookwel de baard genoemd - hechten zij zich vast aan de zeebodem of aan elkaar.

De byssusdraden worden gevormd door een speciale klier die op een soort voet lijkt. Met deze 'voet' kan de mossel zich enigzins verplaatsen. Wanneer de mossel zich eenmaal heeft vastgehecht, verplaatsen ze zich niet meer of nauwelijks. Alleen als ze onder slib of zand dreigen te komen, werken mosselen zich naar boven.

Het voedsel van de mossel bestaat uit planktonalgen, die zij bemachtigen door het langsstromende water te filteren. Mosseltjes van ongeveer 1 cm groot noemt men mosselzaad. Wanneer de mosselen 4 a 5 cm lengte hebben, worden ze 'halfwas-mosselen' genoemd. Na ongeveer twee jaar zijn de mosselen 6 a 7 cm groot en geschikt voor consumptie.

Bron: Prins & Dingemanse

Niets is minder waar

1. Mosselen die openstaan moet je weggooien.

Wanneer u mosselen uit de verpakking haalt, kan u best onmiddellijk de goede van de slechte scheiden voor u ze kookt. Tegenwoordig blijven mosselen in lekvrije verpakkingen allemaal licht openstaan en sluiten ze zich pas na enkele minuten. Dit komt doordat de mossel ontspannen is in zijn beschermde omgeving (verpakking). Wanneer hij uit de verpakking gehaald wordt, reageert hij traag. Houd de open mossel met de bolle kant onder de koude kraan en tik tegelijkertijd tegen de schelp. Na een paar minuten sluit de schelp zich. De mossel lijkt 'wakker' te worden. Mosselen waarvan de schelp stuk of beschadigd is, kan u best weggooien.

2. Mosselen kun je alleen eten als de 'r' in de maand is.

Een hardnekkig misverstand dat wel onuitroeibaar lijkt. Het gebruik om mosselen enkel aan te bieden in de maanden met een "r" stamt uit de tijd dat er nog geen gekoeld vervoer over de weg mogelijk was. Venters verkochten toen mosselen in de koude herfst- en wintermaanden. Nu zijn er overal verse Zeeuwse mosselen verkrijgbaar vanaf de tweede helft van juli tot de eerste helft van april in het jaar daarop. Daarna (van half april, mei, juni tot begin juli) is de Zeeuwse mossel niet geschikt voor consumptie omwille van het voortplantingsproces. In juni zit er veel voedsel in het zeewater zodat de mossel zich weer lekker rond kan eten. Om in de 'stille' maanden toch aan de vraag te kunnen voldoen wordt er gebruik gemaakt van importmosselen uit Ierland en Denemarken.

3. Oranje mosselvlees is lekkerder dan wit mosselvlees.

Tussen oranje en witte mosselen is er noch smaak- noch kwaliteitsverschil. Vaak wordt er verteld dat het kleurverschil te wijten is aan het geslacht van de mossel. Vrouwtjes zouden oranje zijn en mannetjes wit. Dit is echter een fabeltje. Net als bij mensen heeft het te maken met genetische verschillen. De ene heeft wat meer pigment dan de ander.

4. Mosselen die dicht blijven na het koken, kun je niet eten.

Dichte mosselen in de mosselpot zijn gewoon geschikt voor consumptie. Deze mosselen hebben een wat sterkere sluitspier dan andere, waardoor de schelp stevig dichtblijft. Maak deze mosselen voorzichtig met een mesje open. U zult zien dat deze mosselen net veel vlees bevatten. Incidenteel gaat het om een slikmossel, een mossel die zich heeft volgezogen met zand. Maak daarom de mossel nooit open boven de mosselpot.

5. Van mosselen stijgt het cholesterolgehalte.

In mosselen zitten evenveel eiwitten per gewicht als biefstuk, maar veel minder vet. Per 100 gram bevat een mossel slechts 1 procent vet. Bovendien behoort het grootste gedeelte van het vet van de mossel tot de categorie van de meervoudig onverzadigde vetzuren die juist cholesterolverlagend werken. Daarnaast zijn mosselen rijk aan mineralen, fosfor, ijzer, koper, seleen en vitaminen. Conclusie: het regelmatig consumeren van mosselen levert een positieve bijdrage aan de gezondheid.

Visgilde Bieshof

Van Eesterenplein 96
3315 KT Dordrecht
078-6167711

Openingstijden

maandag Gesloten
dinsdag 09:00 - 18:00
woensdag 09:00 - 18:00
donderdag 09:00 - 18:00
vrijdag 09:00 - 18:00
zaterdag 08:00 - 17:00
zondag Gesloten